MOTION
Valpar ska inte motioneras före 6 mån ålder! Det innebär inga långa koppelpromenader (flera km och längre), cykelturer, joggingpromenader mm. Valpens skelett är inte färdigutvecklat förrän den är 1 år och musklerna behöver successivt tränas upp för att hålla uppe leder och skelett. Lek i trädgården, korta promenader i valpens takt, gärna i skog och mark men bär dit eller ta bilen. Träna gärna koppel men korta sträckor, träna hellre löst och belöna när den följer med. Öka givetvis sträckorna ju äldre hon/han blir! Lek med andra hundar ska inte pågå för länge, för de känner inte själv när de blir trötta utan musklerna “sloknar” och de kan skada sig. Inte heller någon lek med för stora vuxna hundar som kan vara ovarsamma.
SKÖTSEL
Kolla dagligen över valpen så hon/han inte fått några sår, fästningar el dyl. Borsta vid behov och kamma/red ut e v tovor. Bada valpen när den verkar smutsig, men använd då ett hundschampo, ingen tvål el diskmedel för det gör huden uttorkad och pälsen matt.
Kolla öron varje vecka och gör e v rent med öronrens, så förebygger ni inflammation.
Klipp klorna i början av varje vecka, sedan varannan så de aldrig blir för långa. Gör så att ni ger valpen en hård godis och medan hon/han tuggar så klipper ni LITE av spetsen (ni ser den röda pulpan lätt i början). Klipp så länge ni märker att dess tålamod håller. Det kan bli en tass, två eller kanske alla på en gång. Låt det aldrig bli en kamp, för då blir det problem. Håll hellre reda på vilka klor ni klippte och fortsätt nästa dag. Viktigt är att det är ni som bestämmer när det är klart och inte valpen, för då lär den sig att det lönar sig att protestera!
Var noga att kolla så att valpen inte får fästingar. Fästingar orsakar elaka sjukdomar. Har det fastnat en, ta bort den omedelbart med en pincett helst fästingpenna och DRA RAKT UT.
Avmaska dem lite tätare nu under deras första år. Avmaska gärna innan vaccinationerna; 11½ veckas + 11 månaders ålder ,samt vid 6 månader. Efter 1 års ålder gärna två gånger per år. Växla ibland mellan de olika maskmedlen det finns många olika så hör efter med din vetrenär eller på apotek om vilket som passar bäst.