FOSTRAN OCH TRÄNING


Det är så mycket man vill att valpen ska lära sig men ta det lugnt med för mycket ren lydnad, ni hinner med det. Det viktigaste är relationen och kontakten, att valpen lär sig följa er ute på avstånd, vilja att komma till er och att lära sig gå i koppel (inte FOT) utan att gå fint utan att dra. En hund har mognadsperioder precis som vi människor, så detta tar tid.

Kela, smek och gosa så mycket ni kan med valpen för det är det som gör att de väljer er till flockledare. Man får den hund man förtjänar sägs det och det ligger nog mycket i det. Ju mer tid ni ägnar er åt er valp, desto bättre. Lär känna varandra i lugn och ro, och få en god relation. Börja med kärlek och låt kraven på te x lydnad komma senare. Det är klart att den lille inte ska få göra vad som helst, men då får man ta bort det man är rädd om, eller ta bort valpen från det som är te x farligt eller otillåtet.

Ingen valp är busig på pin kiv. Det är naturligt att vara nyfiken och undersökande, för det är ju så man får erfarenhet. Om hon/han tuggar på t ex en matta, säg lugnt o bestämt NEJ, ta bort den därifrån, men TJATA INTE! Om valpen verkar ha “snöat” in på t ex en blomkruka, så ta bort den! Ta bort skorna från golvet och allt annat som ni är rädda om, så slipper ni tjata. Det skapar bara konflikt och gör att det tar längre tid att vinna dess förtroende. Därmed menar jag inte att de ska få göra vad den vill, utan sätt några få men tydliga gränser vad valpen får göra och inte och var sedan konsekvent! När hon/han börjar bli unghund (från 6 mån), så testar de dessa gränser till oändlighet, ge då inte upp. Var envis, snällt bestämda och visa att det lönar sig att följa och lyda er. Om den biter hårt i händer/fötter; “morra” till lite dovt eller säg AJAJ och beröm när den släpper. Var lugn (och säg till barnen att inte vifta, springa, hoppa.)

 

Ta bort händerna, gå ifrån valpen eller lyft undan den om den inte förstår att den ska sluta, den ”roliga” bitleken tar slut när den blir för hårdhänt m a o den lär sig s k ”bithämning”. Ha alltid ben och tåliga leksaker till hands som valpen kan tugga på, för det kliar i tänderna! Ex på bra saker: gammal socka fylld tidningspapper, tomma toarullar, tjocka repknutar, finns att köpa el gör själv.

Träning med positiva metoder d v s inga slag och hugg utan långsamt stigande krav med rolig inlärning i början lär valpen att ni vet vad ni gör, de känner sig trygga och vet att ni betyder mest för dem i hela världen! Ge valpen ex godis, leksak, lek mm när hon/han varit duktig, så att de tycker att ni i familjen är mycket roligare än allt annat. Se inte godis som en muta utan som lön för uträttat arbete. Vägen till hundens hjärta går via magen! VIKTIGT! Träna inkallning / följsamhet mycket nu i början; ropa KOM (komsi) eller vissla och belöna ALLTID med godis, röst, kel eller leksak. Belöna även när hunden spontant kommer fram till er.

 

Träna att gå i koppel utan att dra och slita i valpen. Det är onaturligt för en hund att gå i koppel, så låt den tycka det är roligt. Belöna med små goda godisar och /eller rösten när den spontant går fint utan och dra. Belöna speciellt när den går vid vänster sida. Gör promenaden ”händelserik” genom att stanna upp och vänta ut tills den tar kontakt, byt riktning (även när det inte behövs), ändra tempo och träna kanske lite sitt, ligg, stanna mm. Gå hellre en lite kortare promenad i LUGN takt och utan att den drar, än att gå snabbt och slarvigt. Var Konsekvent, ryck aldrig utan kom ihåg att envist använda ovan metod och belöna när det går bra! Så ha humor, våga skratta tillsammans och räkna inte med en “perfekt” hund när ni har en valp. Uppskatta alla dess positiva egenskaper som de har. Glada, pigga, positiva mot folk och djur, lagom stor, älskar alla aktiviteter!